فهرست مطالب

علوم زمین - پیاپی 120 (تابستان 1400)

نشریه علوم زمین
پیاپی 120 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/14
  • تعداد عناوین: 19
|
  • شهرام قاسمی، ماشاء الله خامه چیان *، محمدرضا نیکودل، احمد ذلولی صفحات 1-10

    درزه و ترک جزء لاینفک سازه‌های سنگی می باشند. زمانی که این سازه ها تحت بار قرار گیرند در اثر رشد ترک ها دچار گسیختگی می گردند. این مسئله در بارگذاری های چرخه ای دارای اهمیت فراوانی است زیرا شکست تحت سطوح بار گذاری پایین تر از حد تسلیم سنگ در اثر خستگی رخ می دهد. از این رو در این تحقیق به بررسی رشد و انتشار درز و ترک‌ها در بارگذاری خستگی به روش مقاطع میکروسکوپی فلورسانس پرداخته شده است. ابتدا مراحل مختلف خستگی سنگ گرانیت که یک سنگ پرکاربرد در مهندسی می باشد مشخص شده و سپس نمونه هایی تا هر یک از مراحل بارگذاری شده و تغییرات فیزیکی، مکانیکی و ترک ها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داده است که خصوصیات فیزیکی و مکانیکی سنگ با افزایش تعداد چرخه ها کاهش پیدا کرده است. در مرحله یک خستگی ترک ها با شتاب زیادی در سنگ و کانی ها ایجاد می گردد و سپس در مرحله دوم انرژی اعمال شده بیشتر صرف رشد ترک ها می گردد و مجددا در مرحله سوم شیب ایجاد ترک ها افزایش پیدا کرده و شبکه بهم متصلی ازترک ها به وجود می آید که سبب شکست سنگ می گردد. در میان کانی های سازنده فلدسپارها بیشترین میزان ترک خوردگی را نشان داده اند و کمترین میزان ترک در بیوتیت ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: ترک، خستگی، بارگذاری چرخه ای، گرانیت
  • محمدجواد یوسف زاده، بیژن ملکی *، میرحسن موسوی، پرویز آرمانی صفحات 11-20

    بررسی سنگ‌های منشا بالقوه در میدان های نفتی اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق، علاوه بر ارزیابی پتانسیل هیدروکربن زایی، از مدل های سینتیکی لوپاتین وآرنیوس، برای ارزیابی دقیق‌تر وضعیت بلوغ سنگ منشا و همچنین درصد زایش نفت دریکی ازچاه های میدان نفتی سولابدر استفاده شد. این میدان در جنوب خاوری میدان بی‌بی حکیمه، در فروافتادگی دزفول واقع شده است. سنگ منشاهای بالقوه موردبررسی، کژدمی، گورپی و پابده می‌باشند. بااستفاده ازنتایج آزمایش راک-اول، نمونه‌ها از جنبه سینتیکی نیز مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفته و نسبت تبدیل کروژن به هیدروکربور (TR) در آنها تعیین شد. براساس تاریخچه تدفین، سنگ منشا کژدمی به بیشترین دما و ژرفا نسبت به دیگر سنگ های منشا رسیده است. با توجه به نتایج روش لوپاتین، نرخ تبدیل مواد آلی سازندهای کژدمی، گورپی و پابده با روش لوپاتین به ترتیب 41% ، 30% و 30% تعیین گردید. این نرخ تبدیل با روش آرنیوس به ترتیب 47% ،15% ، و 13% شد. این اختلاف ناشی ازمفروضات دومدل می باشد که مقاله آن را مورد بحث وبررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: سنگ منشا، مدل لوپاتین، مدل آرنیوس، تاریخچه تدفین، میدان نفتی سولابدر
  • هادی امین رسولی *، نسیم حقیقت جو، مهدی مرادی صفحات 21-30

    غار کرفتو در 67 کیلومتری شمال باختر دیواندره، استان کردستان جای دارد. این غار دربردارنده‏‏ 4 طبقه است. در طبقه‏ی‏ دوم غار، در تالار خفاش‏ ها، نهشته ‏های ضخیمی از گوانو تشکیل شده ‏اند. در این مطالعه، توزیع عناصر جزیی و نادر خاکی همراه با سن سنجی به روش 14C نهشته ‏های گوانوی غار کرفتو بررسی شده است. تخریب نهشته ‏های گوانوی غار کرفتو ناشی از فعالیت باکتری‏ ها و قارچ ‏ها منجر به پدید آمدن اسیدهای معدنی و آلی، آبشویی و تغییر در توزیع و نسبت عناصر شده است. نرخ آبشویی نهشته‌های گوانو از تغییرات الگوی پراکندگی عناصر مختلف، نسبت عناصر Th/U و LREEs/HREEs و شرایط اکسیداسیون و احیای محیط از نسبت‏ های*Eu/Eu* ،Ce/Ce و Th/U تعیین شده ‏اند. بر پایه این بررسی ‏ها، محیط تشکیل گوانوها سه دوره آب و هوایی خشک‏سالی، ترسالی و خشک‏سالی، را تجربه کرده‌اند. همچنین داده ‏های ژیوشیمیایی گوانوها در نمودارهای Th-Sc-Zr/10 Zr/Sc-Th/Sc و Th-Sc به ترتیب موقعیت تکتونیکی جزایر قوسی قاره‏ای و سنگ منشا حدواسط- بازیک را نشان می‏ دهند. بر پایه سن‌سنجی به روش 14C شروع نهشته شدن گوانوها در غار کرفتو 50±14260 BP، پس از آخرین دوره یخچالی بزرگ جهانی LGM ثبت شده در دریاچه زریوار و کوه ‏های زاگرس، با میانگین نرخ ته نشینی 7/3 میلی‏متر در سال بوده است.

    کلیدواژگان: غار کرفتو، ژئوشیمی گوانو، سنگ منشاء، موقعیت تکتونیکی، سن سنجی 14C
  • محمدرضا شیخ الاسلامی *، شیرین الیاسی، محمدرضا قاسمی صفحات 31-38

    دایره مور روش شناخته شده ای برای تحلیل کرنش دو بعدی است. باتوجه به شکل گیری بودین ها در دو مرحله از دگرریختی پیشرونده (D1 و D4) در مرمرهای مجموعه دگرگون شمال گلپایگان، تحلیل کرنش دو بعدی برای این دو مرحله از دگرریختی با استفاده از دایره مور به انجام رسیده است. این تحلیل بر پایه برآورد طول اولیه بودین ها پیش از دگرریختی و اندازه‏ گیری طول کنونی بودین ها، پس از دگرریختی انجام شده است. محاسبه پارامترهای طولی کرنش و دایره های مور ترسیم شده نشان می دهند که نسبت کرنش طی مرحله دگرریختی D1 35/2-06/1 و در مرحله دگرریختی D4، 84/2-10/1 است. تغییر مساحت مثبت طی مرحله دگرریختی D1 و تغییر مساحت مثبت و منفی در جریان مرحله دگرریختی D4 روی داده است. میانگین زاویه برش برای دگرریختی D1، 22 درجه و برای دگرریختی D4، 24 درجه برآورد شده است.

    کلیدواژگان: کرنش، بودین، گلپایگان، دایره مور
  • پروانه فریدی، پیمان رضایی *، علیرضا پیریایی، مهدی مسعودی صفحات 39-52

    سامانه‌های رسوبی مرتبط با دیاپیرهای نمکی آزمایشگاه‌های طبیعی هستند که بررسی چینه‌های مرتبط با فعالیت نمک را براساس داده‌های زیرسطحی و به‌ویژه داده‌های سطحی فراهم می‌نمایند. در این سامانه‌ها، چینه‌های رشدی هالوکینتیکی، تغییرات ضخامتی و رخساره‌ای را به صورت برش‌های هالوکینتیکی، اشکال هندسی گوه‌ای و هوک و همچنین پهنه‌های دیاژنتیکی متنوع نشان می‌دهند. بدین جهت، دیاپیر نمکی هندون به عنوان یک دیاپیر غیرفعال در ناحیه بندرعباس برای این مطالعه انتخاب شد. رخنمون‌های سطحی عالی که پیرامون این دیاپیر نمکی وجود دارد امکان بررسی‌های جزیی‌تر تکتونیکی-رسوبی و تقابل نمک-رسوب را فراهم می‌نماید که می‌تواند همچون یک مدل آنالوگ در سایر پژوهش‌های سطحی و زیرسطحی اکتشافات هیدروکربوری حوضه زاگرس که شرایط رسوبگذاری مشابهی دارند، مورد استفاده قرار گیرد. چینه‌نگاری رسوبات پیرامون دیاپیر نمکی هندون شامل رسوبات برجای کرتاسه پسین تا عهدحاضر می‌باشد که تاثیر صعود دیاپیر نمکی بر این توالی‌ها از نظر زمانی و مکانی متفاوت است. عملکرد هالوکینسیز با هندسه‌های هوکی در سازند شیلی پابده پالیوسن-ایوسن زیرین نمایان می‌گردد. سپس بیشترین تاثیر حرکت و جریان نمک با تشکیل ورقه و باله‌های نمکی در کربنات‌های ایوسن میانی سازند جهرم رخ داده است که به ‌صورت تغییرات جانبی رخساره‌ای، هندسی (گوه‌ و هوک)، ضخامتی و دیاژنتیکی دیده می‌شود.

    کلیدواژگان: گنبد نمکی هندون، سکانس های هالوکنتیکی، توالی های رسوبی، هالوکینز
  • بهزاد حاجعلیلو، مرتضی رزم آرا *، نسیم حاج علیلو صفحات 53-64

    کانسار پلاسری عطاییه در جنوب باختر مشهد و در شمال خاور میکروپلیت ایران مرکزی قرار دارد. مطالعه مقاطع نازک و صیقلی نشان داد که کانی‌های موجود در کانسار پلاسری VTM (تیتانومگنتیت وانادیم‌دار) از نظر فراوانی به ترتیب مگنتیت، تیتانومگنتیت، هماتیت و ایلمنیت می‌باشند. همچنین مطالعات پتروگرافی مشخص کرد که واحدهای گابرویی و اولترامافیکی بیشترین مقدار کانی‌های فلزی را دارند. بررسی‌های کانه‌نگاری و تجزیه‌های SEM-EDX ،EPMA و XRM بر روی کانسار پلاسری و سنگ منشا آن نتایج جالب توجهی را نشان داده است. مطالعات میکروسکوپ الکترونی SEM نشان داد که گرچه سکانس افیولیتی به عنوان منشا این کانسار محسوب می‌شود اما در طی تبلور ماده مذاب در درجه حرارت‌های بالا، ابتدا محلول جامد کاملی بین تیتانومگنتیت و ایلمنیت در بالاتر از 1100 تشکیل شده که با کاهش دما و پیشرفت تفریق در بالاتر از دماهای 600  فازهای ایلمنیت و مگنتیت به صورت تیغه‌های اکسلوشنی از یکدیگر تفکیک و در عین حال از فاز تیتانومگنتیت جدا گردیده‌اند. با تداوم تبلور، تیتانیم و وانادیم در سنگ‌های گابرویی وارد فازهای ایلمنیتی و تیتانومگنتیتی می‌شوند. آنالیزهای EPMA که بر روی واحدهای گابرویی انجام شده نشان داد که این واحدها منشا Ti و V برای تامین واحدهای پلاسری بوده است.

    کلیدواژگان: کانسار پلاسری، VTM، تیتانومگنتیت وانادیم دار، SEM، EPMA
  • ابراهیم محمدی، محمدجواد حسنی * صفحات 65-78

    در این مقاله دیرینه بوم شناسی استراکودهای سازند قم در برش‌های بوجان و ورکان مطالعه گردیده است. سن برش‌ها بر اساس روزنه‌بران روپلین – شاتین (برش بوجان) و شاتین (برش ورکان) تعین گردیده است. از برش‌های بوجان و ورکان به ترتیب 44 و 33 گونه استراکود شناسایی گردیده است. گونه‌های جنسCytheridea فراوان‌ترین و غالب‌ترین استراکودهای برش بوجان هستند. بااین‌حال، در بخش پایینی برش بوجان، در کنار گونه‌های جنس Cytheridea، گونه‌های مختلف جنس Cytherella نیز وجود دارند که به سمت بالا از فراوانی Cytherella کاسته شده و جنس‌های Cytheridea،Neonesidea و Bairdia غالب می‌گردند.استراکودهای پودوکوپید در روپلین 76% و در شاتین 86% جامعه استراکودی برش بوجان را تشکیل می‌دهند. گونه‌های Neonesidea elegans، Bythocypris pseudoreniformis، Paracypris pandyai، Paracypris sapperi و Paracypris naalunensis استراکودهای غالب برش ورکان بوده که همگی پودوکوپید بوده و 77% جامعه استراکودی را تشکیل می‌دهند. بالا بودن میزان استراکودهای پودوکوپید در هر دو برش حاکی از شرایط دیرینه بوم شناسی مساعد و فراوانی اکسیژن بوده با این تفاوت که در برش ورکان شرایط بوم شناسی یکسان بوده ولی در برش بوجان به سمت بالای برش شرایط به حالت نرمال دریایی نزدیکتر و میزان اکسیژن نیز بیشتر گردیده است.

    کلیدواژگان: سازند قم، سنندج-سیرجان، دیرینه بوم شناسی، استراکود، پودوکوپید
  • منا مهدوری، فردین موسیوند *، محمود صادقیان، مهدی موحدنیا صفحات 79-90

    کانسار آهن-استرانسیم-(منگنز) کوه‌ریگ در جنوب شاهرود و در بخش شمالی پهنه ساختاری ایران مرکزی واقع شده است. کانه‌زایی در توالی آتشفشانی- رسوبی ایوسن زیرین رخ داده که شامل تناوبی از کریستال لیتیک توف، آندزیت‌بازالتی می‌باشد. ماده معدنی در بخش فوقانی به-صورت عدسی و همروند با لایه‌بندی سنگ میزبان لیتیک توفی و در بخش زیرین به‌صورت رگه-رگچه‌ای که لایه‌بندی سنگ میزبان را قطع نموده‌اند، رخ داده است. بر اساس موقعیت چینه‌شناسی، بافت و ساخت و کانی‌شناسی، از پایین به بالا می‌توان سه رخساره کانسنگی رگه-رگچه‌ای، برشی و نواری را از هم تمییز داد. کانی‌شناسی ماده معدنی شامل گوتیت، هماتیت، مگنتیت، سلستیت، پیرولوزیت، پسیلوملان، باریت و هیدروکسید‌های آهن می‌باشد که با کانی‌های باطله کلسیت و کوارتز همراهی می‌شوند. دگرسانی‌های سرسیتی و کلریتی در منطقه دارای گسترش هستند. کانسار آهن-استرانسیم-(منگنز) کوه ریگ از جهت داشتن توالی میزبان آتشفشانی-رسوبی، شکل هندسی همروند با لایه‌بندی، بافت و ساخت، رخساره‌های کانه دار، کانی‌شناسی، پهنه بندی دگرسانی و ویژگی‌‌های ژیوشیمیایی، شباهت زیادی با کانسارهای آهن آتشفشانی- بروندمی دارد. قابل ذکر است که بالا بودن میزان سلستیت از ویژگی‌های خاص این کانه‌زایی بوده و تاکنون مورد مشابه آن در ایران و جهان گزارش نشده است.

    کلیدواژگان: آهن، سلستیت، آتشفشانی-بروندمی، کوه ریگ، شاهرود
  • مرجان زاداسماعیل، محمودرضا مجیدی فرد *، سید حمید وزیری، داود جهانی صفحات 91-100

    ردیف های مناسبی از سنگ های رسوبی ژوراسیک میانی و پسین در شمال باختری دامغان (محدوده ی ساختاری البرز خاوری) رخنمون دارد. سازند دلیچای در گستره مورد بررسی غالبا از مارن، سنگ آهک و سنگ آهک مارنی تشکیل شده است. چینه شناسی این سازند با 618 متر ستبرا در برش آب شرف مورد بررسی قرار گرفته و در6 بخش غیررسمی تقسیم و توصیف شده است. سازند دلیچای در برش مورد بررسی، در مرز زیرین خود به طور ناهمساز بر روی سازند شمشک قرار دارد و در مرز بالایی به طور همشیب و گذر تدریجی توسط سنگ آهک های ستبر لایه سازند لار پوشیده می شود. از برش مورد بررسی در مجموع 371 نمونه فسیلی جمع آوری شد که 15 نمونه مربوط به تاکسون های جانوری دیگر مانند (بلمنیت، دوکفه ای، مرجان، اسفنج) بوده است. مطالعه زیای آمونیتی موجود منجر به شناسایی 25 جنس و 51 گونه ی آمونیتی در قالب 14 زیست زون آمونیتی گردیده است که متعلق به خانواده های Phylloceratidae, Lytoceratidae , Haploceratidae ,Oppeliidae, Parkinsoniidae, Morphoceratidae, Reineckeiidae, Perisphinctidae and Aspidoceratidae هستند. آمونیت های یافت شده در محدوده زمانی باژوسین پسین تا کیمرجین پیشین قرار دارند. زیای آمونیتی ژوراسیک میانی- بالایی شمال باختری دامغان به طور عمده ارتباط نزدیکی را با زیای آمونیتی اروپای شما ل باختری و مناطق حاشیه ای مدیترانه نشان می دهند.

    کلیدواژگان: سازند دلیچای، ژوراسیک، آمونیت، البرزخاوری
  • حمید نظری *، ژان فرانسوا ریتز، آرا آواگیان صفحات 101-110

    رشته کوه البرز در شمال ایران بخشی از همگرایی بین ایران مرکزی و اوراسیا را در خود جای داده است. سازوکارکنونی آن شامل سازوکاری از تقسیم‌شدگی کرنش به همراه چرخش ساعتگرد حوضه خزر جنوبی است. گسلش راستالغز چپ‌گرد و در امتداد کلی بخش داخلی البرز و گسلش معکوس مرزهای شمالی و جنوبی آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. پیش از این، پژوهش‌هایی چند به نرخ لغزش گسل‌های فعال در قسمت‌های داخلی و جنوبی پرداخته است. این پژوهش، داده‌های جدیدی از چند و چون فعالیت این راندگی فعال و مهم را درجنوب کاسپین فراهم می‌کند. نشان می‌دهیم که گسل به طور کلی یک گسل پنهان است، که اغلب با ساختارهای چین و خم گسلی و گسلش پیشرونده همراه است. در قسمت مرکزی گسل درنزدیکی چمستان، سن‌سنجی رادیوکربن بر یک پادگانه قدیمی فراز یافته امکان تخمین کمینه لغزش عمودی 0.5 ±2.0 میلی متر در سال را فراهم می‌کند. با در نظر گرفتن شیب 34 درجه‌ای برای گسل کمینه نرخ لغزش افقی 3 میلی‌متر و حداقل نرخ لغزش در درازای صفحه گسلی تا 3.6 میلی‌متر بر سال خواهد بود. این نتایج تاییدی است بر خطر لرزه‌ای قابل توجه گسل خزر به عنوان یک ساختار گسلی سترگ و فعال در گستره‌ی البرز.

    کلیدواژگان: گسل خزر، زمین ساخت جنبا، گسل راندگی، پیش ساخته، نرخ لغزش
  • حامد هزاریان، معصومه کردی *، منصور ضیائی، مهرداد سلیمانی منفرد، احمد یحیایی صفحات 111-122

    از آنجایی که مطالعات چینه‌نگاری سکانسی امکان تعیین گسترش رخساره‌های مختلف در حوضه رسوبی را فراهم می‌نمایند، با بررسی رخساره‌های مخزنی و غیرمخزنی می‌‌توان گسترش زون‌های باکیفیت مخزنی مناسب در قالب چینه‌نگاری سکانسی را تعیین نمود. در این مقاله با مطالعه پتروگرافی رخساره‌های سنگی و همچنین تطابق آن‌ها با نگار انحراف معیار گاما، محیط رسوبی، سکانس‌ها و سیستم تراکت‌های مربوطه در سازند آسماری به سن الیگو-میوسن در یکی از میدان‌های نفتی ایران مشخص گردیدند. سپس با استفاده از نگارهای چاه‌پیمایی و ارزیابی‌های پتروفیزیکی، عوامل کنترل‌کننده‌‌ی کیفیت مخزن شامل تخلخل، اشباع آب و حجم شیل در هر یک از سیستم تراکت‌های سکانس‌ها بررسی شدند. نتایج نشان دادندکه سیستم تراکت‌های تراز بالا کیفیت مخزنی بهتری نسبت به سیستم تراکت‌های پیشرونده دارند. وجود رخساره‌های دانه پشتیبان و ساحلی و عدم وجود انیدریت از عوامل موثر درکیفیت بالای مخزنی در بخش‌های بالایی سیستم تراکت‌های پیشرونده و بخش‌های پایینی سیستم تراکت‌های تراز بالا می باشند. این نوع مطالعات در شناخت حوضه‌های رسوبی و تعیین گسترش منابع هیدروکربنی اطلاعات ارزشمندی در اختیار قرار داده و می‌تواند به مدیریت در کاهش ریسک فعالیت‌های اکتشافی و توسعه‌ای کمک‌های فراوانی نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت مخزنی، رخساره های رسوبی، چینه نگاری سکانسی، ارزیابی های پتروفیزیکی، سازند آسماری
  • ربابه معصومی*، یوسف رحیم سوری، حمایت جمالی، علی عابدینی صفحات 123-136

    عملکرد فرآیندهای دگرسانی بر توف‌های ایوسن در محدوده کمر (جنوب استان اردبیل، پهنه طارم- هشتجین) موجب تشکیل زون دگرسانی آرژیلیک گسترده‌ای شده است. هدف از این مطالعه، تعیین عوامل کنترل‌کننده دگرسانی آرژیلیک با استفاده از مطالعات کانی‌شناسی و شاخص‌های شیمیایی دگرسانی است. کانی‌های کوارتز،کایولینیت، موسکویت (از نوع سریسیت)، روتیل، آناتاز، ایلیت، دیاسپور، آلونیت، آلبیت، کلینوکلر، جاروسیت، ژیپس، پیریت، اورتوکلاز و دولومیت، کانی‌های زون آرژیلیک هستند. کانی‌سازی سولفیدی شامل پیریت (به طور غالب)، کالکوپیریت، بورنیت، کالکوسیت، گالن و اسفالریت می‌باشد. شاخص شیمیایی دگرسانی(CIA) از 51/55 تا 74/3 درصد و شاخص کانی‌شناسی دگرسانی (MI) از 8/22 تا 48/3 درصد متغیر است که بیانگر شدت دگرسانی حدواسط تا بالای کانی‌های فلدسپار است. مقدار شاخص مافیک دگرسانی(MIA(O)) نیز از 48/87 تا 88/55 درصد در تغییر بوده و نشان‌دهنده دگرسانی کانی‌های فرومنیزین (پیروکسن و آمفیبول) موجود در توف‌ها می‌باشد. . تهی‌شدگی بیشتر عناصر و از جمله برخی عناصر نامتحرک (Zr، Y، V و LREEs ،Al2O3)، حضور کانی‌های نشان‌دهنده pH اسیدی مانند جاروسیت ، آلونیت و کانی‌های حرارت بالا مانند روتیل و آناتاز، وجود کوارتز حفره‌‌ای در برخی مناطق دگرسان شده و غنی شدگی همزمان As، Sb و Mo در زون دگرسان شده آرژیلیکی کمر، دارای مشابهت‌هایی با دگرسانی‌های سیال داغ کانسارهای اپی‌ترمال سولفیداسیون بالا می‌باشد.

    کلیدواژگان: زمین شیمی، دگرسانی آرژیلیک، شاخص های زمین شیمیایی، تغییرات جرم، پهنه طارم-هشتجین
  • سیده زهرا پورحیدر، محمدحسین آدابی *، میررضا موسوی طسوج، عباس صادقی صفحات 137-148

    سازند کربناته الیکا بخش اعظم رسوبات دوره تریاس در حوضه رسوبی- ساختاری البرز را تشکیل می‌دهد. در این پژوهش رخساره‌ها و محیط رسوبی این سازند به ستبرای 746 متر در برش شهمیرزاد و 756 متر در برش زرشک دره در بخش جنوبی البرز مرکزی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. مطالعات رخساره‌ای این سازند منجر به شناسایی چهار کمربند رخساره‌ای (پهنه جزرومدی، پشته‌ها یا تپه‌ها، لاگون و دریای باز) شامل دوازده رخساره کربناته شده است که به احتمال زیاد در یک پلاتفرم کربناته از نوع رمپ بر جای گذاشته شده‌‌اند. نهشت رسوبات در این رمپ را می‌توان به سه مرحله تقسیم کرد. در مرحله اول، بخش اعظم رسوبات آهک‌های ورمیکوله از رخساره‌های مادستون دارای زیست آشفتگی و مادستون پلوییدی تشکیل شده‌اند. فراوانی بالای رخساره‌هایی مانند استروماتولیت لامینه‌ای، پکستون/ گرینستون اینتراکلستی و مادستون لامینه‌ای از مشخصه‌های بارز رسوبات مرحله دوم (بخش دولومیت میانی) و نشان‌دهنده کم شدن عمق محیط رسوبگذاری است. در مرحله سوم، محیط برای گسترش پشته‌های سدی و رخساره‌ گرینستون/ پکستون پلوییدی مناسب شده است.

    کلیدواژگان: الیکا، البرز جنوبی، شهمیرزاد، زرشک دره، رمپ هموکلینال
  • فاطمه ندرلو، میرعلی اصغر مختاری *، حسین کوهستانی، قاسم نباتیان صفحات 149-162

    رخداد معدنی مس-طلای شمال چرگر در زیرپهنه طارم-هشتجین واقع شده و دربرگیرنده تناوب گدازه‌های آندزیتی و کوارتزآندزیتی با واحدهای توفی می‌باشد. گدازه‌های آتشفشانی ماهیت کالک‌آلکالن داشته، در یک محیط کمان حاشیه فعال قاره‌ای تشکیل شده‌اند. کانه‌زایی به‌صورت پهنه سیلیسی‌شده حاوی رگه-رگچه‌های کوارتزی کانه‌دار می‌باشد. براساس مطالعات کانه‌نگاری، کالکوپیریت و پیریت کانه‌های اصلی معدنی بوده و مالاکیت، کوولیت، کالکوسیت و گوتیت در اثر فرایندهای برون‌زاد تشکیل شده‌اند. کوارتز، باریت و کلریت کانی‌های باطله هستند. دگرسانی‌ها شامل سیلیسی‌شدن، کلریتی، سریسیتی و آرژیلیکی است. بافت مواد معدنی و باطله از نوع دانه‌پراکنده، رگه-رگچه‌ای، برشی، کاکلی، شانه‌ای، جانشینی، بازماندی و پرکننده فضاهای خالی می‌باشد. براساس مطالعات صحرایی و میکروسکوپی، کانه‌زایی مس- طلای شمال چرگر به چهار مرحله قابل تفکیک است: 1- مرحله اول عبارت از سیلیسی‌شدن سنگ‌ میزبان آذرآواری همراه با کانه‌زایی پیریت‌ با بافت دانه‌پراکنده می‌باشد، 2- مرحله دوم به‌صورت رگه‌-رگچه‌های کوارتزی حاوی کالکوپیریت و پیریت و سیمان گرمابی برش‌ها قابل مشاهده است، 3- مرحله سوم شامل رگه-رگچه‌های باریت می‌باشد که مراحل قبلی کانه‌زایی را قطع کرده‌اند، 4- مرحله آخر مربوط به فرایندهای برون‌زاد می‌باشد. ویژگی‌های زمین‌شناسی، کانی‌شناسی و ساخت و بافت ماده معدنی در رخداد معدنی مس-طلای شمال چرگر شباهت زیادی با کانسارهای اپی‌ترمال فلزات پایه (تیپ سولفیداسیون متوسط) دارد.

    کلیدواژگان: کانه زایی مس-طلا، اپی ترمال، سولفیداسیون متوسط، چرگر، طارم
  • ابراهیم طالع فاضل * صفحات 163-172

    بررسی تغییرات ایزوتوپی کربن-اکسیژن در کانی‌های کربناته باطله و سنگ میزبان کانه‌زایی، سهم مهمی در شناخت ذخایر سرب و روی با میزبان کربنات و سازوکار شکل‌گیری کانسنگ سولفیدی در آنها دارد. واحد دولوستون زرد رنگ منتسب به سازند شتری با سن تریاس میانی سنگ میزبان اصلی کانه‌زایی سولفیدی بوده که بر روی افق شیلی منتسب به سازند سرخ کوه نهشته شده است. کانه‌‌های گالن، اسفالریت، پیریت و سولفوسالت نقره مهمترین کانه‌های سولفیدی منطقه هستند که همراه باطله اصلی کلسیت نسل اول (Cal-1) و دوم (Cal-2) تشکیل شدند. بر اساس نتایج تجزیه‌های ایزوتوپ کربن-اکسیژن، در ترکیب Cal-1 مقادیر δ13C از 2/3- تا 7/0- پرمیل و مقادیر δ18O از 9/12 تا 6/14 پرمیل و در ترکیب Cal-2 نیز مقادیر δ13C از 3/7- تا 4/4- پرمیل و مقادیر δ18O از 7/13 تا 4/16پرمیل، بدست آمد. ترکیب ایزوتوپی کربن-اکسیژن در واحد دولوستون میزبان در مقایسه با کلسیت‌‌ها از محتوای بیشتر δ13C (تغییرات بین 2/3- تا 9/2 پرمیل) و محدوده وسیع‌تر δ18O (تغییرات بین 6/22 تا 8/28 پرمیل)، برخوردار است.

    کلیدواژگان: ذخایر سرب و روی با میزبان کربنات، ژئوشیمی ایزوتوپ کربن-اکسیژن، کربنات دریایی، کانسار چنگرزه، ایران
  • شیرین شهابی *، حبیب الله قاسمی، مهدی رضایی کهخائی، ژای مینگو صفحات 173-188

    در توالی‌های آهکی پرمو-تریاس منطقه تالو در شمال خاور دامغان در پهنه البرز خاوری، چندین توده آذرین نفوذی مافیک با ترکیب الیوین ‌گابرو، گابرو و آلکالی‌دیوریت برونزد دارند. مهم‌ترین کانی‌های سنگ‌ساز این توده‌های آذرین مافیک شامل الیوین، کلینوپیروکسن، آمفیبول و پلاژیوکلاز هستند. ماهیت کلی این سنگ‌ها آلکالن بوده و ویژگی‌های ژیوشیمی عناصر اصلی، کمیاب و نادر خاکی آنها با طبیعت یک منبع گوشته‌ای مشابه با محل منشا سنگ‌های بازالتی جزایز اقیانوسی (OIB) سازگاری دارد. الیوین‌های این سنگ‌ها از نوع کریزولیت بوده و پلاژیوکلازها نیز با ترکیب آلبیت، الیگوکلاز و لابرادوریت مشخص می‌شوند. ترکیب کلینوپیروکسن‌ها دیوپسید، سالیت (Salite) و اوژیت بوده و با ماهیت آلکالن و غیرکوهزایی (Non-orogenic) مشخص می‌شوند. دما و فشار تبلور کلینوپیروکسن‌ها به ترتیب، 1200 تا 1250 درجه سانتیگراد، و 6 تا 11 کیلوبار بوده و در فوگاسیته اکسیژن بالا تشکیل شده‌اند. ترکیب آمفیبول‌ها نشان دهنده آمفیبول کلسیک و تیتانیوم بالا، از نوع کرسوتیت است که در شرایط آذرین تبلور یافته و دارای منشا گوشته‌ای می‌باشند. آمفیبول‌ها در دمای بیش از950 درجه سانتیگراد و در محدوده فشار بین 650 تا 750 مگاپاسکال (معادل 5/ 6 تا 5/ 7 کیلوبار) تشکیل شده‌اند.

    کلیدواژگان: دما-فشارسنجی، توده های آذرین مافیک، پرمو-تریاس، تالو البرز خاوری
  • مصطفی دلخواه، حبیب بیابانگرد *، حمیدرضا سلوکی صفحات 189-198

    مجموعه آذرین زرد کوه واقع در 35 کیلومتری جنوب شرق ایرانشهر، از نظر زمین شناسی در زون فلیش شرق ایران و پهنه زمیندرز سیستان قرار می گیرد. در این منطقه مجموعه‌هایی از سنگ های افیولیتی به سن کرتاسه بالایی ، فلیش‌های ایوسن و سنگهای آذرین نفوذی و خروجی الیگومیوسن (مجموعه آذرین زردکوه) برونزد دارند. الگوی تغییرات عناصر جزیی و کمیاب خاکی این سنگ ها غنی ‌شدگی ضعیفی در عناصر نادر خاکی سبک (LREE) مانند La، Ce و Sm نسبت به عناصر نادر خاکی سنگین (HREE) مانند Ho، Yb،Tb و Lu نشان می ‌دهند و شیب این نمودار در سمت عناصر HREE ملایم و صاف و حتی در سنگهای خروجی کمی افزایشی است. گمان می رود که ماگمای سازنده این سنگها از گوه گوشته‌ای بالای ورقه فررونده که معمولا تحت تاثیر سیالات آزاد شده از ورقه فررونده و عناصر موجود در آن (از جمله سیلیس، پتاسیم و سدیم) قرار می‌گیرند، ایجاد شده است و سپس با جایگیری در پوسته متحمل هضم و آلایش گردیده است. بنابراین به نظر می رسد این سنگها مرتبط با ماگماتیسم و فرورانش پوسته اقیانوسی نیوتتیس بین بلوک‌های لوت و افغان می باشند.

    کلیدواژگان: نئوتتیس، پهنه زمین درز سیستان، مجموعه آذرین زردکوه، کالک آلکالن، ایرانشهر
  • مریم سادات لاجوئی کلاکی، افشین اکبرپور *، الکساندر تارانتولا، شهره حسن پور، بهزاد محمدی، منیره پشتکوهی صفحات 199-212

    کانسار قشلاق‌میل بر روی کمربند ماگمایی ارومیه- دختر واقع شده است. کانی‌سازی رگه‌ای در داخل سنگ‌های میزبان متاتوف ریوداسیتی و ریولیتی ایوسن تشکیل شده است. زون‌های دگرسانی سریسیتی، سیلیسی، آرژیلیک و اکسیدهای آهن‌دار در محدوده مورد طالعه مشاهده می‌شوند. کانه‌های اولیه سولفیدی پیریت، کالکوپیریت ریزدانه و اکسیدی اسپکیولاریت و کانی‌های ثانویه گوتیت، لیمونیت، مالاکیت و کوارتز در بررسی‌های میکروسکوپی و صحرایی شناسایی شده‌اند. در مطالعات کانی‌شناسی (XRD) کانی‌های کلریت، ایلیت، کایولینیت، هماتیت، کوارتز، گروه میکا و کلسیت در رگه‌های طلا شناسایی شدند. با توجه به مطالعات لیتوژیوشیمایی، عنصر طلا با عناصر آهن، مولیبدن، نیکل و سرب دارای همبستگی مثبت است. مطالعات میانبارهای سیال(157 میانبار) در مناطق کانه‌دار قشلاق‌میل، دمای کانی‌سازی را 99 تا 299 درجه سانتی‌گراد و میزان شوری کانسار را 81/1 تا 30/12 درصد معادل وزنی نمک طعام نشان داده است. با استفاده از مطالعات لیزر رامان (13 نقطه)، حضور فازهای گازی (CO2, N2, H2O) در میانبار سیال ثابت گردید. با توجه به مطالعات صورت گرفته در این ناحیه، کانه‌زایی قشلاق‌میل را می‌توان احتمالا نوعی کانی‌زایی رگه‌ای- گرمابی طلا – مس دانست.  

    کلیدواژگان: کانه زایی طلا- مس، لیتوژئوشیمی، میانبار سیال، قشلاق میل
|
  • Shahram Ghasemi, Mashalah Khamehchiyan *, Mohammad Reza Nikudel, Ahmad Zalooli Pages 1-10

    Joints and cracks are an integral part of rock structures. When load applied to these structures, growth, and interaction of the cracks lead them to failure. This aspect is particularly crucial in cyclic loading because failure occurs at stress levels lower than the yield point due to the fatigue process. This research aims to study the growth and interaction of the cracks in the fatigue process by the fluorescence thin section method. At first, different stages of fatigue for granite rock were determined, then samples loaded up to each stage. Later, the physical, mechanical, and crack properties of the samples were investigated. The results show that physical and mechanical properties declined by increasing the number of cycles. During the first stage of fatigue, crack initiated at a high rate, and in the second stage, the increasing rate descended, and energy mostly consumed to increase the length of the cracks. In the last staged, which is the failure stage, the rate of crack initiation increases again and forms a complicated network of cracks, which leads the sample to failure. Among the constituent minerals, feldspar exhibits the highest crack density, and biotite shows the lowest density of the cracks.

    Keywords: Crack, Fatigue, Cyclic loading, Granite
  • Mohammad Javad yousefzadeh, Bijan Maleki *, Mir Hassan Moosavi, parviz armani Pages 11-20

    Investigation of probable source rocks in oil fields is very important. In this study, in addition to evaluating the hydrocarbon potential, the kinetic models of Lopatin and Arrhenius were used to more precisely assess the source rock maturity status as well as the percentage of oil generation in the Solabdar oil field. This field is southeast of Bibi Hakima Square, located in the Dezful embayment. Possible source rocks are scorpions, scorpions, Gurpi and Pabdeh. The samples were also analyzed kinetically and the transformation ratio (TR) of kerogen to the generated hydrocarbon was determined. According to the burial history, the source rock of Kazhdomi formation has reached the highest temperature and depth compared to other source rocks. According to the results of Lopatin method, the transformation rate of organic matter in formations, Gurpi and Pabdeh was determined by 41%, 30% and 30%, respectively. This transformation rate by Arrhenius method was 47%, 15%, and 13%, respectively. This difference is due to the two-factor assumptions that the article discusses.

    Keywords: Kinetic evaluation, Source rock, Arrhenius model, Lopatin model, Burial history
  • Hadi Amin-Rasouli *, N. Haghighat jou, Mehdi Moradi Pages 21-30

    Karaftu Cave is located in the 67 km northwest of Divandareh, Kurdistan province. It includes four floors, which the bottom of the second floor, in the bat’s hall, is covered by thick guano deposits. In this study, the distribution of trace elements plus rare earth elements, as well as age determination, based on 14C, of guano was investigated. Fresh guano decays through bacterial and fungal metabolism and can release organic and inorganic acids. Interactions between these acidic solutions with guano were caused by leaching and changing the distribution and ratios of elements. The rate of leaching is determined by changes in the patterns of distribution of elements and the ratios of Th/U and LREEs/HREEs. The Eu/Eu* and Ce/Ce* ratios are applied to obtain information about the paleoredox conditions of guano deposition. Based on this study, three different climatic conditions, including dry, wet, and dry terms, have been recognized. Geochemical data of guano samples on the La/Th-Hf and Th-Sc diagrams represent intermediate-mafic source rocks. Plot the samples on the Th-Sc-Zr/10 and La/Th-Sc/Ni diagrams, suggesting that their source rocks evolved in a continental island arc tectonic setting. Based on 14C dating, the onset of guano production is about 14260 ± 50 BP after the Last Glacial Maximum recorded worldwide and close to the study area in Zaribar Lake, Zagros Mountains, and Alpine Mountains. The average accumulation rate of guano deposits has been 3.7 mm/year in Karaftu Cave.

    Keywords: Karaftu Cave, geochemistry of guano, source rock, tectonic setting, 14C dating
  • mohammadreza sheikholeslami *, Shirin Elyasi, Mohamad Reza Ghasemi Pages 31-38

    The Mohr circle is a well-known method for two-dimensional strain analysis. Due to the formation of the boudins during two stages of the progressive deformation (D1 and D4) in cherty marbles, from north Golpaygan metamorphic complex, they have been analyzed for strain in two-dimension. This analysis is based on estimating of the initial length of the boudins before deformation, and measuring the current length of the boudins, after deformation. Calculation of the longitudinal parameters of the strain and drawing Mohr circles show that the strain ratio varies between 1.06 to 2.35 for D1 stage, and between 1.10 to 2.84 for D4 stage. The mean shear angle for the D1 stage is 22 ° and for the D4 stage is 24 °.

    Keywords: Strain, Boudin, Golpaygan, Mohr circle
  • Parvaneh Faridi, Payman Rezaee *, AliReza Piryaei, Mehdi Masoodi Pages 39-52

    Halokinetic Sequences are used for analyzing and connecting endogenous and exogenous influencing factors on the sedimentary sequences around the diapir. The most important effect of the diapir movement is the creation of different sedimentary spaces in the result of uplift and subsidence. So, the Handun Salt Plug has been selected as a classic example. In the Handun salt plug outcrop Upper Cretaceous to recent sediments. The most important effect of the salt plug movement is during the Eocene of the Jahrum. The initial phase of salt extrusion was observed in the Gurpi Formation. Continuation of salt extrusion carrying on hook forms in the deep- water shale of the Pabdeh Formation in the Paleocene-middle Eocene. In the middle Eocene, when the Jahrum carbonate sedimentation exceeds the salt rise, wedges onlap the salt plug. In addition, thrusting led to the emergence of the salt tongues and forming hook in the Formation. The final phase of salt extrusion has been seen in the hooks in the siliciclastic of the Razak Formation. Finally, ongoing shortening is recorded by Guri member growth strata of the Handun salt plug. Our results provide new insights into using Halokinetic Sequences in tectono-sedimentary analysis of the Zagros diapirs.

    Keywords: Handun Salt Plug, Halokinetic Sequences, Sedimentary Sequences, Halokinesis
  • Behzad Hajalilou, M. Razmara *, Nasim Hajalilou Pages 53-64

    The placer ore deposit of Ataeieh is located in south west of Mashhad and central Iranian microplate. The petrography and mineralography studies of VTM placer ore deposit, showed that the main ores in this area from high to low amounts are: magnetite, titanomagnetite, hematite and ilmenite. It revealed that the ultramafic and gabbros are the main source for opak minerals by mineralography Studies. The SEM-EDS, EPMA and XRM studies on the placer ore deposit and their origion presentaded remarkable results. The SEM investigation showed that, in the magma crystallization the solid soulution is formed between titanomagnetite and ilmenite at 800°C and then with the decreasing of temperature up to 600°C the ilmenite and magnetite exsolution lamella segreqates and separated from titanomagnetite phase either the ophiolite sequence is the source of this deposit. Titaniumand Vanadium enter to the ilmenite and titanomagnetite in gabbroic rocks whit continuing of magma crystallization. The EPMA analysis on gabbroic units showed that these rocks are origion for Ti and V in placers.

    Keywords: VTM, Vanadium- bearing titanomagnetite, SEM, EPMA, Ataeieh
  • Ebrahim Mohammadi, Mohammad Javad Hassani * Pages 65-78

    Paleoecology of the Qom Formation ostracods in the Bojan and Varkan sections have been studied. The age of the sections has determined base on foraminifera and is Rupelian-chattian for the Bujan and Chattian for the Varkan Section. Ostracoda content of the Bujan and Varkan sections include 44 and 33 species respectively. The pecies of genus Cytheridea are the most abundant and the most dominant ostracods of the Bujan section. In the lower part of the Bujan section, different species of Cytherella and Cytheridea constitute the dominant ostracods, but upward the abundance of Cytherella is declined and Cytheridea, Neonesidea, and Bairdia are dominant. Podocopids constitute 76% and 86% of the Bujan section ostracods during Rupelin and Chattian, respectively. Neonesidea elegans, Bythocypris pseudoreniformis, Paracypris pandyai, Paracypris sapperi and Paracypris naalunensis constitute the dominant ostracods of the Varkan Section. Podocopid ostracods are dominant in the Varkan marls and constitute 77% of the ostracods. The high percentage of podocopid ostracods indicates that the environment was oxygen-rich and without the ecological stresses in both section; while in the Varkan Section, the ecological conditions are stable but in the Bujan section, the oxygen enriches upward and ecological conditions become closer to normal marin basins.

    Keywords: Qom Formation, Sanandaj-Sirjan, ostracod, paleoecology, podocopid
  • Mona Mahdevari, Fardin mousivand *, Mahmoud Sadeghian, Mehdi Movahednia Pages 79-90

    Kuhe Rig iron- strontium-(manganese) deposit is located in south of Shahrood, in the northern part of the central Iran zone. Mineralization occurred in the Eocene volcano-sedimentary sequence dominated by andesite basalt, basalt and crystal lithic tuffs. Geometry of main ore body is lense-shaped which is concordant with lithic tuff host rock layering. Vein-Veinlet mineralization occurs beneath the main ore lense. Based on stratigraphic position, mineralogy, and texture of mineralization, three different ore facies can be distinguished: vein-veinlet (feeder zone), bracciated ore and banded ore facies. Ore minerals includes: goethite, hematite, magnetite, celestite, pyrolusite, psilomelane, barite and iron hydroxides which are accompanied by calcite and quartz gangue minerals. Sericitization and chloritization are the main wall-rock alteration styles. Based on volcono-sedimentary host sequence, geometry of ore body, ore textures and facies, mineralogy, alteration zones and geochemical features, Kuhe Rig can be classified as volcanic-exhalative iron deposits. It's worth mentioning that high amounts of celestite is of special characters of the mineralization in Kuhe Rig deposit and any similar deposits has not been reported in Iran and the world.

    Keywords: Iron, Celestite, Volcanic-exhalative, Kuhe Rig, Shahroud
  • marjan zadesmaeil, Mahmoud Reza Majidifard *, Seyed Hamid Vaziri, Davood Jahani Pages 91-100

    The Middle and Upper Jurassic sedimentary well successions is located in the northwestern Damghan, (eastern Alborz range). The Dalichai Formation with a thickness of 618 meters in the studied section consists of marl, limestone and marly limestone. The lower boundary with the siliciclastic of the underlying Shemshak Formation is unconformable and in the upper boundary is gradually covered by the Lar Formation. From studied section, altogether 371 fossile sample were collected of which 15 sample were related to other taxon (Bellemnite, Bivalve, Coral and Sponge). Altogether, 51 species of ammonites from the Dalichai Formations belonging to 25 genera and 9 families and 14 zones are described. The following families are reported: Phylloceratidae, Lytoceratidae, Haploceratidae, Oppeliidae, Parkinsoniidae, Morphoceratidae, Reineckeiidae, Perisphinctidae and Aspidoceratidae. Based on ammonites, the Dalichai Formation ranges from the Upper Bajocian to Lower Kimmeridgin and can be subdivided, from bottom to top, into six informal members. Palaeobiogeographically the ammonite fauna is closely related to that of the sub-Mediterranean Province of the northwestern Tethys.

    Keywords: Dalichai Formation, Jurassic, Ammonite, East Alborz
  • Hamid Nazari *, Jean-Francois Ritz, Ara Avagyan Pages 101-110

    The Alborz mountain range accommodates some of the convergence between Central Iran and Eurasia. At present, the kinematics of the range involves a strain partitioning mechanism, and is associated with clockwise rotation of the South Caspian Basin. left-lateral strike-slip faulting is present along the entire of its central part, while reverse faulting is affects its northern and southern borders. Several slip-rate studies have been carried out along active faults in the internal and southern parts of the range. Our analysis provides new constraints on the activity of this important active thrust fault. We show that the fault generally is a hidden thrust fault, often associated with fault-bend and fault-propagation folds (forebergs). In the central part of the fault near Chamestan, radiocarbon dating on an old elevated terrace allows estimating the minimum vertical slip of 2.0± 0.5 mm / year. Considering a 34 degree slope for the fault, the minimum horizontal slip rate will be 3 mm/yr and the minimum slip rate along the fault plane will be up to 3.6 mm / year. Our results confirm that the Khazar Fault is a major active structure in northern Iran, and represents a significant seismic hazard for the entire Central Alborz region.

    Keywords: Khazar fault, Active tectonics, Thrust fault, Foreberg, Slip rate
  • Hamed Hazariyan, Masoumeh Kordi *, Mansour Ziaii, Mehrdad Soleimani Monfared, Ahmad Yahyaei Pages 111-122

    The sequence stratigraphic studies provide information regarding the distribution of different facies within sedimentary basins. With determining relationship between reservoir or non-reservoir facies and sequence stratigraphy, dissemination of reservoir zones can be achieved within sequence stratigraphic framework. In this paper, using petrographic studies correlated with Gamma-Ray deviation logs, the sedimentary environment, sequences and systems tracts of the Oligo-Miocene Asmari Formation were revealed in one of the Iranian oil fields. Moreover, based on the wireline logs and petrophysical analyses, the factors controlling reservoir quality including porosity, water saturation and shale volume were invistigated within sequences and their systems tracts. The study showed that in general, the highstand systems tracts have higher reservoir quality than the trangressive systems tracts. Distribution of grain-suported and nearshore facies and also absence of anhydrite facies in the upper parts of transgressive systems tracts and the lower parts of highstand systems tracts resulted in development of the best reservoir quality zones within each sequence. This type of studies is very helpful in analysing the sedimentary basins and discovering distribution of the hydrocarbon reserves, and thus it could assist in management of risk reduction in exploration and development activities.

    Keywords: Reservoir Quality, Sedimentary facies, Sequence stratigraphy, Petrophysic analyses, Asmari Formation
  • Robabe masoomi *, Yoseph Rahimsouri, Hemayat Jamali, Ali Abedini Pages 123-136

    The action of alteration processes on the Eocene tuffs has led to the formation of a spread argillic alteration zone in the Kamar district (south of Ardebil, Tarom-Hashtjin Zone). The aim of this study is to determine the factors controlling argillic alteration, using mineralogical studies and chemical alteration indices. Quartz, kaolinite, muscovite (sericite), rutile, anatase, illite, diaspore, alunite, albite, clinochlore, jarosite, gypsum, pyrite, orthoclase and dolomite are the mineral assemblage of this alteration zone. The mineralization of sulfides includes pyrite (predominantly), chalcopyrite, borneite, chalcocite, galena, and sphalerite. The chemical index of alteration (CIA) values are between 51.55 to 74.3 %, and the mineralogical index of alteration (MI) values vary from 8.22 to 48.3%. The mafic index of alteration (MIA(O)) ranges from 55.88% to 87.48%, Depletion of a large number of elements, including some immobile elements (Zr, Y, LREEs, Al2O3), the presence of minerals indicating acidic pH, such as jarosite and alunite, and high-temperature minerals such as rutile and anatase, the presence of the vuggy quartz in some altered regions, and concomitant enrichment of As, Sb and Mo, in the Kamar argillic zone, bear similarities to the hot fluid alterations of high-sulfidation epithermal deposits.

    Keywords: Geochemistry, Argillic alteration, Geochemical indices, Mass changes, Tarom-Hashtjin Zone
  • Seyedeh Zahra Pourheidar, Mohamad Hosein Adabi *, Mir Reza Moussavi Tasooj, Abbas Sadeghi Pages 137-148

    The Elika Formation forms the major part of the Triassic carbonate sediments in the Alborz basin. In this study, facies and sedimentary environments of this formation were studied in Shahmirzad section whith a thickness of 746 meters and in Zereshk-Darreh section whith a thickness of 756 meters in the southern part of central Alborz. Based on facies studies, four carbonate facies associations (tidal tlat, shoal, lagoon and open marine) have been identified, including twelve carbonate microfacies and have been deposited in a carbonate ramp. Deposition of sediments in this sequence can be divided into three stages. In the first stage, most of vermiculate limestone deposits are composed of bioturbated mudstone and clotted peloidal mudstone. The high frequency of facies such as laminated stromatolite, intraclastic packstone-grainstone and laminated mudstone are characteristic features of the second stage of sedimentation (middle dolomite) and indicate a decrease in the depth of sedimentary environment. In the third stage, the environment was suitable for the expansion of barriers and formation of packstone-grainstone facies.

    Keywords: Elika, Southern Alborz, Shahmirzad, Zereshk-Darreh, Homoclinal ramp
  • Fatemeh Naderlou, Mir Ali asghar Mokhtari *, Hossein Kouhestani, Ghasem Nabatian Pages 149-162

    North Chargar Cu-Au mineralization located within the Tarom-Hashtjin sub-zone. This area composed of andesite and quartz-andesite lavas alternated with tuffaceouce rocks. The volcanic rocks have calc-alkaline nature and were formed in an active continental margin. Mineralization present as ore-bearing quartz vein-veinlets within a silicified zone. Based on mineralogical studies, chalcopyrite and pyrite are the main ore minerals, and malachite, covellite, chalcocite and goethite were formed by supergene processes. Quartz, barite and chlorite present as gangue minerals. Hydrothermal alterations include silicification, chloritization, sericitization and argillic. Ore and gangue minerals show disseminated, vein-veinlet, brecciated, cockade, comb, replacement, relict and open space filling textures. Based on field and microscopic studies, Cu-Au mineralization in the north Chargar can be divided into four stages: 1- the first stage is silicification of volcano-sedimentary host rock along with disseminated pyrite mineralization, 2- the second stage present as chalcopyrite and pyrite-bearing quartz vein-veinlets and hydrothermal breccia cement, 3- the third stage includes barite vein-veinlets crosscutting the previous stages of mineralization, 4- the last stage is related to supergene processes. Geological features, mineralogy and ore structure-textures in the north Chargar Cu-Au occurrence indicate most similarity with base metal epithermal (intermediate sulfidation) deposit type.

    Keywords: Cu-Au mineralization, Epithermal, Intermediate sulfidation, Chargar, Tarom
  • Ebrahim Tale Fazel * Pages 163-172

    Study of carbon-oxygen isotopic variations in the gangue carbonate minerals and related host rocks has an important role in identifying carbonate hosted lead and zinc deposits and its mechanism of sulfide ore formation. The yellow color dolostone unit attributed to the Shotori Formation with the Middle Triassic age is the main host of sulfide mineralization which deposited on the shale horizon attributed to the Sorkh-Kuh Formation. Galena, sphalerite, pyrite and silver-bearing sulfosalts are the most important sulfide ore minerals in the area, which were formed accompanied with the first (Cal-1) and second (Cal-2) generation calcites. Based on the results of carbon-oxygen isotope data, δ13C and δ18O values in Cal-1 varies from -3.2 to -0.7 ‰ and 12.9 to 14.6 ‰, respectively; and δ13C and δ18O values in Cal-2 varies from -7.3 to -4.4 ‰ and 13.7 to 16.4 ‰, respectively. The carbon-oxygen isotopic composition in the dolostone host rock with compared to calcites has a higher δ13C content (varies between -3.2 to 2.9 ‰) and a wider δ18O range (varies between 22.6 to 28.8 ‰).

    Keywords: Carbonate hosted Pb-Zn deposits, C-O stable isotope geochemistry, marine carbonate, Changarzeh deposit, Iran
  • shirin shahabi *, Habibollah Ghasemi, Mehdi Rezaei-Kahkhaei, Zhai Minggou Pages 173-188

    In the Talu area at NE Damghan in the Eastern Alborz Zone, the Permo-Triassic carbonate sequences host several mafic igneous inrusions with olivine gabbro, gabbro and alkali-diorite compositions. The most important rock-forming minerals of these intrusions are olivine, clinopyroxene, amphiboles and plagioclase. These rocks have alkaline nature and their major and trace elements characteristics correspond to OIB-like mantle source. The olivines of these rocks are chrysolite, and the plagioclases are characterized by albite, oligoclase and labradorite. Clinopyroxenes are diopside, augite and salite in composition and characterized with alkaline nature (Non-orogenic). They crystallized in 6-11 Kbar, 1200-1250˚C and high oxygene fugasity conditions. Amphiboles are of calcic and high-Ti kaersutite type and crystallized in igneous conditions with mantle source. The amphiboles were crystallized in temperatures and pressures over than 950˚C and 650-750 MPa (equivalent to 6.5-7.5 Kbar).

    Keywords: Thermo-barometery, Permo-Triassic, mafic igneous intrusions, Talu Eastern Alborz
  • Mostafa Delkhah, Habib Biabangard *, Hamedreza Soloki Pages 189-198

    Zardkuh igneous complex is located in 35 km Southeast of Iranshahr and is geologically situated flysh zone and the Sistan-suture zone. Rock units in the area are Ophilitic rocks (upper Cretaceous), Eocene flysh and Oligomiocene intrusive and extrusive rocks (Zardkuh igneous complex). Patterns of minor and rare earth elements normalized to Primitive mantle and Chonderit show low enrichment to LREE such as La, Ce and Sm than to HREE such as Ho, Yb, Tb and Lu. The dip of digram is soft to HREE and in the extrusive rocks is low increased. . it is thought that the constituent magma of these rocks from the mantle wedge above the subduction plate, which is usually affected by the fluids released from the subducted plate and its elements (including Silica, potassium and sodium) can produce such magma. So these rocks are related to magmatism and subduction Neo-Tehyan oceanic between Lut and Sistan blocks.

    Keywords: Neo-Tethyan, Sistan suture zone, Zardkuh igneous complex, Calc-alkaline, Iranshahr
  • maryam sadat lajouei kalaki, Afshin Akbarpour *, Alexandre Tarantola, Shohreh Hassanpour, Behzad Mohammadi, Monireh Poshtkoohi Pages 199-212

    The Gheshlaghe mil deposit is located in the Urumieh-Dokhtar magmatic belt. Vein- type mineralization is concordance within the rhyodacitic and rhyolite meta-tuff with Eocene age. Alteration zones of sericite, silica, argillic and iron oxides are observed in the investigated area. Primary sulfide minerals of pyrite, fine-grained chalcopyrite and Oxidized specularite and Secondary minerals goethite, limonite, malachite and quartz in Microscopic and field studies have been identified. Based on X-ray diffraction analysis studies minerals such as chlorite, illite, kaolinite, hematite, quartz, mica group and calcite have been observed in the bearing gold veins. According litho-geochemical studies, the gold element has a positive correlation with iron, molybdenum, nickel and lead. A number of 157 fluid inclusion studies in the Gheshlaghe Mil ore mineralization area has been showed mineralization temperature of 99 to 299 °C, rate of salinity ore deposit 1.81 and 12.30 equivalent to the Nacl weight percent. Using Raman laser studies (13 points), the presence of gaseous phases (CO2, N2, H2O) in the fluid inclusions have been demonstrated. Regarding to studies have been done in this area, the Gheshlaghe Mil ore mineralization can to know to a vein type- hydrothermal bearing gold-copper ore deposit.

    Keywords: Au, Cu ore mineralization, litho-geochemistry, fluid inclusion, Gheshlaghe Mil